Hassel
Corylus Avellana
Hasselnötsodling i Turkiet går tillbaka 2300 år. Landet har exporterat hasselnötter till hela världen i senaste 600 åren.
Hasselnöten
Folkkulturen beskriver nötterna från staden Giresun som dem bästa. Hasselnötter har odlats där sedan 300 f.Kr. Folksagor berättar om Östromerska riddare som tog med sig träden till Europa.
Hasselträden älskar Giresun, svartahavet och de höga bergen.
Precis som vi gjort så länge vi kan minnas.
Regionen
Vid svartahavskusten i nordöstra Turkiet ligger höga bergen 10 km inåt och i parallell med kustlinjen, som skapar precis det perfekta klimatet för hasselnötterna.
Giresun som ligger i regionen är den mest kända staden med sina hasselnötter av högsta kvalitet. Goda och stora hasselnötter kallas faktiskt alltid för "Giresun Hasselnötter" bland turkiska folket.
Vi plockar våra hasselnötter från träden i augusti, eller från marken i början av september, som de flesta andra turkiska bönder.
Hasselnötsträd är en grupp av 3 till 15 tjocka stammar som växer från samma rotsystem på marken.


Träden blir 3 till 5 meter höga, och blommar vid februari-mars. Träden älskar skuggigt läge, fuktig och näringsrik jord.
När blommorna kommer är träden känsliga mot frost, vilket är anledningen till att träden inte kan producera tillräckligt med nötter i stora delar av Europa.
Nyplockade hasselnötter är täckta med gröna löv och ris runt skalet. Som alla andra bönder lägger vi nyplockade nötterna på en presenning på gräsmattan bredvid våra lundar, i en 10-15 cm tjock lager. När löven blir bruna plockar vi upp dem, och lägger dem i en maskin: Patoz, som använder luft för att blåsa bort löven och skräpet. Nötterna torkas ytterligare i två veckor.
Skörden
Nötterna måste lagras i en torr miljö. I skalet kan de lagras flera år så länge man tar ut och soltorkar dem 2 gånger per år. Innan våra leveranser skalar vi våra hasselnötter,
sorterar dem enligt storlek, och rostar dem som ska rostas.
Vi vakuumpackar nötterna efteråt, så att de håller länge.
En välutvecklat kärna ska vara stor och smakfull.
Först separeras de största nötterna som är 13 till 15 mm tjocka. 12-14 mm, 11-13 mm och 9-11 mm tjocka nötter följer efter. Resten blir "pikola" nötter, 0-4 mm hackade nötter, eller olja och mjöl.
Hasselnötskal som är kvar används som värmekälla, ungefär som ved. Den är faktiskt viktigaste värmekällan i svartahavsregionen. 1 kilo skal ger 3,5 KWh energi.
Baserad på storlek, form och kvalitet klassificeras hasselnötter i minst 10 olika sorter. Tombul hasselnöten som kommer från Giresun har högst fetthalt, bäst smak, högt innehåll av protein och en bra kombination av olika mineraler bl.a. järn, och vitamin E, B1 och B2.
Nöten

Giresun
Alla våra nötter kommer från våra egna lundar, en av dem är liten by som heter " Arifli ". Den ligger på ett högt berg i Bulancak på ungefär 300m höjd. Alla våra nötter kan spåras till vilken tomt de odlats på.
Vill ni se var vår by ligger? Kolla på kartan!

“Jorden är oersättlig.“
- ÖMER GUNDOGDU

Vid svarthavskusten i norra Turkiet finns världens största hasselnötsodlingar. Bergen som sträcker sig efter kusten på 4000m utgör en perfekt miljö för hasselnöten att växa på.
Eftersom bergen stänger in all fukt och det regnar mycket behövs inte heller någon konstbevattning.
Turkiet är den största producenten av hasselnötter och står för omkring 75% av världens produktion. Italien är den näst största exportören av hasselnötter och hasselnötsprodukter. Italien är därav en stor mellanhand i hasselnötshandeln.
Varje år produceras omkring en miljard kilo hasselnötter och en stor del av dessa processas till hasselnötskräm.
Människor har ätit hasselnötter i årtusenden. Idag används de till såväl maträtter och oljor som i praliner och smakrika bakverk. Men allra godast är att äta naturella eller lätt rostade.
Hasselnötter är rika på protein, omättade fetter och andra nyttigheter. Bland annat innehåller de betydande mängder folsyra, fosfor, magnesium, tiamin och inte minst vitamin E,
en grupp vitaminer som har en kraftigt antioxidativ effekt.
En handfull hasselnötter (ca 30 g) räcker för att täcka kroppens dagliga behov av E-vitamin.
Odlingen